Paradajková polievka s červenou šošovicou
Hustá krémová polievočka, ktorá je vždy pohladením pre dušu aj žalúdok. Je plná zdravych bielkovín, keďže je zahustená červenou šošovicou.
Ingrediencie:
1,5 kg čerstvých paradajok alebo môžete použiť 4 ks lúpaných, krájaných paradajok z konzervy
1 ks cibuľa
4 strúčiky cesnaku
Čerstvá alebo sušená bazalka
Olivový olej
1 liter paradajkovej šťavy
1,5 l zeleninového vývaru
1 hrnček (250 ml) červenej šošovice
2 PL hnedého cukru
1 PL balzamika
Soľ
Korenie čierne mleté
Parmezán
Pochúťková smotana
Postup:
Na olivovom oleji upražíme cibuľku a cesnak. Pridáme paradajky prekrojené napoly alebo tie z konzervy. Trošku podusíme, podlejeme paradajkovou šťavou a zeleninovým vývarom. Dochutíme čiernym korením a čerstvou alebo sušenou bazalkou. Necháme vrieť cca 5 minút a prisypeme červenú šošovicu. Necháme variť ďalších cca 15 - 20 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou, korením, hnedým cukrom a balzamikom. Podávame na tanieri s lyžicou pochúťkovej smotany a hoblinkami parmezánu.
Na ozdobenie môžeme použiť grilované cherry paradajky.
Dobrú chuť!
Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.