Kategórie
 
 
 
 
 

🚛🚛🚛DOPRAVA ZDARMA!✅Od 25.4. až do 5.5.2024 pri objednávke ✅nad 25€ od nás získate DOPRAVU na odberné miesto 📦Packeta ZDARMA! Využite to pre vaše objednávky🛒 napríklad ku Dňu matiek♥️ :) alebo si objednate čokoľvek :)  

 
 
 

Kysnutý koláč s makom a jablkom

Kysnuté cesto na tento koláč môžete použiť aj na klasický závin, ak však chcete zmenu, tak skúste tento tvar slimáčika :-)

 

Kysnutý koláč s makom a jablkom

CESTO
Ingrediencie:

500 g polohrubej múky
3 dcl mlieka
čerstvé droždie 21 g (polovica)
1 celé vajce + 1 žĺtok
vanilkový cukor
3 PL kryštálového cukru
štipka soli
0,5 dcl oleja

 

 

PLNKA
Ingrediencie:

200 g mletého maku
180 ml mlieka
140 g kryštálového cukru
vanilkový cukor
škoricu 1 KL
1 jablko
70 g masla


Postup:

 Najskôr si pripravíme plnku. Mlieko dáme zovrieť a pridáme mletý mak, cukor, vanilkový cukor a škoricu. Počas vretia miešame asi minútku a odstavíme. Pridáme maslo a necháme plnku úplne vychladnúť. Po vychladnutí do plnky primiešame najemno nastrúhané jablko.

 V 2 dcl teplého mlieka rozmiešame droždie a pridáme KL cukru. Múku, vajcia, žĺtko, zvyšné mlieko, olej, cukor, soľ a vanilkový cukor spolu zmiešame a nakoniec pridáme kvások. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť 1 hodinu.

Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme plnkou, ale asi tak 10cm od jedného kraja nepotrieme a trošku plnky si necháme v miske. Zrolujeme koláčik od kraja kde plnku máme až po časť, kde je cesto prázdne. Prázdnu časť narežeme zvisle nožíkom asi 0,5cm od seba. Na šulec potrieme zvyšnú plnku a preložíme ho narezaným cestom. Koláčik si zavinieme do slimáčika, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Slimáčika potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri 170 stupňoch do zlatista asi 35 min. Horúci koláč ešte potrieme roztopeným maslom.

Dobrú chuť!

Recept pripravila Alenka z Farmy Tekvička.

   

 
 
Vyberte si PRODUKTY pre vaše ZDRAVÉ varenie!