Kváskový chlieb s tekvicou hokkaido
Máme tu nejaké kváskovačky? :-) Priznám sa, že ja som tzv. "koronová kváskovačka". V marci, keď sme prvý krát zostali všetci doma, tak ma zlákali všetky tie krásne fotky kvaskových chlebíkov, ktoré sa promenádovali na sociálnych sieťach denno denne. Keďže u nás doma milujeme pečivo s pavučinkovou striedkou, uprednostnila som pšeničný kvások lievito madre. Boli to dva týždne plné zvedavosti čo sa bude diať z môjho pokusu :-) Pokus vyššiel a ja som nám ako prvý upiekla papučkový chlieb z internetu kde písali, že je aj pre začiatočníkov. Podaril sa a celá rodina ma chválila, a tak sa začali moje kváskové pokusy. Prešla som si všetkým a postupne Vám pridám tipy či recepty.
Hokkaido máme radi celá rodina a niekde som čítala, že keď sa pridá do chlebíka, tak je makkučký aj viac dní.
Chlieb sa mi najlepšie vydarí, keď ho pečiem vo vopred vyhriatej sklenenej nádobe s vrchnákom.
Ingrediencie:
360g múky (200g žltej pšeničnej hladkej a 150g hladkej špaldovej napr. pernerky, tá je TOP)
180g voda
200g pyré z vopred uvarenej tekvice hokkaido)
120g Lievito Madre (kvások musí byť čerstvo nakŕmený)
soľ 1 a pol lyžičky tekvicových jadierok Naturál
Postup:
Kysnutie bude v chladničke, tak je dobré chlieb začat robiť deň predtým, napr. o 14:00
Múku s vodou si zmiešame a rukami poriadne spojíme, tak aby sa celá múka "namočila" bude to veľmi husté. Zabalíme a necháme 2 hodiny oddychovať. Prebieha autolýza.
Po dvoch hodinách pokračujeme pridaním tekvicového pyré a kvásku. Teraz si cesto už prenesieme do robota a na najnižších otáčkach cesto miesime 10 minút. Cesto necháme ešte 30 minút oddychovať. Pridáme soľ a ak chceme aj rascu a tekvicové jadierka. Tie som si nožíkom trošku pokrájala. Cesto ešte raz premiesime na najnižších otáčkach 10 minút.
Cesto preložíme do misky a zabalíme. Bude oddychovať 4 hodiny počas ktorých ho 4 krát preložíme. Cesto sa nám na začiatku zdá tekutejšie a aj sa naťahuje. Prekladmi však získa pevnosť a hustotu. Po 4 hodinách si cesto stočíme do ošatky. Ja používam na toto množstvo ošatku dlhú 26 cm a vysokú 9,5 cm. Zabalíme a necháme na linke 30 minút a potom šup do chladničky na najvyššiu poličku.
Ráno cca o 8 hod. (to už si musíte trošku odsledovať) rúru predhrejeme aj so sklenenou nádobou (aj s vrchnákom) na 250 stupňov. Necháme nahrievať dostatočne dlho a vyberieme cesto z chladničky. Vyberieme nádobu z rúry, chlieb preklopíme na papier na pečenie. Cesto narežeme žiletkou, potrieme vodou a posypeme jadierkami, následne vložíme do nádoby. Pečieme na týchto 250 stupňov 15 minút. Potom dáme dole pokrievku, znížime teplotu na 200 stupňov a chlieb ešte dopekáme ďalších 20 minút.
Chlieb po vytiahnutí necháme úplne vychladnúť na mriežke. Vyskúšajte, budete spokojné :-)
Recept pripravila Alenka z Farmy Tekvička.