Kváskové donuts s tekvicovým pyré
V posledné dni ma to kváskovanie chytilo viac, a tak som skúsila aj niečo iné ako chlieb. Moje deti milujú sladké a aj ich dedko - preňho pečiem najviac a najradšej, pretože všetko vychváli do nebies :-)
Keďže pyré z tekvice hokkaido sa mi osvedčilo ako "zjemňovač" cesta, tak som ho šupla aj sem :-) Čo poviete? Vyskúšate?
P.S. treba začať deň pred vyprážaním
-
600g hladkej múky
-
150g LM (čerstvo nakŕmeného)
-
100g zmäknutého masla
-
štipku soli
-
1ks vajce
-
100g kryštálového cukru
-
1ks vanilkového cukru
-
1/2 lyžičky vanilky
-
1 malú lyžičku mletej škorice
-
200g mlieka
-
100g pyré z tekvice hokkaido (tekvicu si pár hodín dopredu uvaríme a rozmixujeme)
-
olej na vyprážanie
-
poleva: ja som použila bielu a hnedú čokoládu, ktoré som roztopila vo vodnom kúpeli a primiešala trošku šľahačkovej smotany a do bielej som pridala aj citrónovú šťavu)
Postup:
Zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor, vanilku, škoricu, vajce, štipku soli spolu vyšľaháme, aby sa nám ingrediencie prepojili. Do misky od robota dáme múku, LM, vyšľahanú hmotu z prvej vety tohto postupu :-), mlieko a tekvicové pyré a na najmenších otáčkach miesime asi 13 minút. Cesto necháme zabalené v miske asi hodinku na linke a potom premiestnime na noc do chladničky. Ráno vyberieme a necháme na linke 2 hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 0,5 cm a vykrojíme donutky pomocou väčšieho a malinkého kruhu. Vykrojené donutky poukladáme na tácky/plechy vystlané papierom na pečenie (budeme ich potrebovať viac :-) ) Zabalíme do potravinovej fólie a necháme 2 hodiny oddychovať.
Olej si na panvici rozhorúčime a vkládáme dotuntky. Neustále ich otáčame kým nie sú do zlata vypražené a vyberieme ich na sitko alebo mriežku. Ide to veľmi rýchlo. Niektoré donutky som ešte horúce obalila v škoricovom cukre. Ostatné som poliala polevou a posypala rozdrtenými tekvicovými jadierkami Naturál.
Dobrú chuť!
Recept pripravila Alenka z Farmy Tekvička.