Hokkaido polievka
Tekvice hokkaido máme v rodine všetci radi. Pestujeme ich už pár rokov, a tak sa už tradične tešíme na našu ekologickú jesennú úrodu. Tento druh tekvíc je najsladší a konzumuje sa so šupkou. Tá je po tepelnej úprave veľmi jemná a krásne sa dá rozmixovať. Červeno oranžový zázrak má v sebe plno benefitov, a preto z nej často varím svojej rodine.
Na túto chutnú polievočku budeme potrebovať:
-
1ks hokkaido tekvicu
-
menšiu cibuľu
-
1ks mrkvu
-
1ks menší petržlen
-
250ml šľahačková smotana
-
100g maslo
-
soľ a čierne korenie
-
na dochutenie tekvicový olej a tekvicové jadierka
Postup
Umytú tekvicu vydlabeme a nakrájame na kocky. Cibuľku nakrájame na drobno a speníme na masle. Prídáme tekvicu hokkaido, posolíme, okoreníme a chviľku opekáme. Asi tak 10 minút. Pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen a podlejeme vodou alebo ak máme zeleninový vývar, tak ten je ešte lepší :-) Vody pridáme iba toľko, aby bolo všetko iba zaliate.
Varíme asi 40 minút. Potom polievočku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Za stáleho miešania pridávame šľahačkovú smotanu a chíľu polievku ešte povaríme. Nakoniec ešte polievošku dochutíme soľou a korením.
Servírujeme s tekvicovým olejom a s tekvicovými jadierkami.
Dobrú chuť :-)
Recep pripravila Alenka z Farmy Tekvička.