Šošovicová polievka nakyslo
Leto či zima :-) Táto polievka je TOPKA vždy! Milujem jej chuť a robievam ju veľmi často. V lete k nej pripravím nadýchané lángoše a v zime buď zemiakové pagače alebo zemiakové lokše (také hrubé asi 0,8 cm :-) )
A vedeli ste, že strukoviny majú prirodzene NÍZKY OBSAH TUKU a neobsahujú cholesterol? Sú skvelým ZDROJOM rastlinných BIELKOVÍN a 100 g suchej šošovice obsahuje pozoruhodných 25 g bielkovín!
Príprava polievky je jednoduchšia ako čokoľvek iné :-) My ju milujeme aj takto, s čerstvým kôprom a cesnakom.
--------------------------------------------------------------
RECEPT
500 g zemiakov
1 cibuľa
bobkový list
soľ
vegeta
čierne korenie celé
3 strúčiky cesnaku
2 l plnotučného mlieka
3 PL hladkej múky
1 PL maslo
2 PL oleja
1 PL kryštálového cukru
250 ml šľahačkovej smotany
Čerstvý kôpor
Ocot
--------------------------------------------------------------
Šošovicu namočíme aspoň na 4 hodiny a uvaríme vo vode (nesolíme). Pridáme bobkový list, vegetu, čierne korenie a zemiaky nakrájané na kocky. A celú cibuľu. Varíme kým zemiaky nezmäknú. Polievku posolíme podľa chuti. Prilejeme mlieko a necháme prejsť varom. Odoberieme cca 1/4 a rozmixujeme ponorným mixérom. Nalejeme späť k polievke. Na panvici rozohrejeme olej s maslom a urobíme zápražku s múkou. Zalejeme smotanou plus trocha mlieka a nalejeme za neustáleho miešania do polievky. Pridáme cukor, pretlačený cesnak a nasekaný čerstvý kôpor. Dochútime octom. Podávame s lyžicou pochúťkovej kyslej smotany a čerstvým chlebíkom.
Dobrú chuť!
Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.