Kategórie
 
 
 
 
 

🚛🚛🚛DOPRAVA ZDARMA!✅Od 25.4. až do 5.5.2024 pri objednávke ✅nad 25€ od nás získate DOPRAVU na odberné miesto 📦Packeta ZDARMA! Využite to pre vaše objednávky🛒 napríklad ku Dňu matiek♥️ :) alebo si objednate čokoľvek :)  

 
 
 

Ryžový nákyp s MAKOM

Ryžový nákyp, ten buď miluješ alebo nenávidíš :)

Ak si ho pamätáte ešte zo školských jedální a odvtedy ho nemáte radi, skúste dať tomuto ŠANCU! Je šťavnatý, plný zdravého MAKU, zjemnený tvarohom. Jahodová poleva dotvára sviežosť tomuto sýtemu zdravému koláčiku.

Myslím, že tak ako aj u nás, aj vy ho budete MILOVAŤ :-)

Tak poďme na to ....

Ryžový nákyp s MAKOM

(Cca 12 porcií)

  • 2 hrnčeky guľatozrnnej ryže 
  • 3 hrnčeky vody
  • 1 liter plnotučného mlieka 
  • 1/2 čl soli
  • 1-2 pl vanilkovej pasty (ak nemáte,  môžte dať vanilkový cukor)

--------------------------------------------------------------

  • 500 g jemného plnotučného tvarohu 
  • 1 hrnček mletého MAKU
  • 7 vajec (oddelíme žĺtka a bielka)
  • 300 g práškového cukru (alebo podľa chuti,  či už viac, alebo menej)
  • 100 g masla

--------------------------------------------------------------

  • 1 kg jahôd 
  • Cukor podľa chuti (nemusíte dať vobec)

--------------------------------------------------------------

POSTUP:

Najskôr uvaríme ryžu. 

Do hrnca nasypeme ryžu, zalejeme vodou a pridáme soľ.  Dáme variť odkryté,  kým voda nezačne vrieť.  Prilejeme mlieko a pridáme vanilkovú pastu. Varíme odkryté na najslabšom plameni (za občasného premiešania), až kým sa mlieko nevstrebe a nevznikne nám pekná krémová konzistencia.

Pridame maslo a necháme schladiť.

V miske si zmiešame tvaroh, žĺtky a polovicu práškového cukru. Vmiešame do ryže.  Pridáme mletý mak a nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z bielok, štipky soli a druhej polovice cukru.

Pekáč vytrieme maslom a nalejeme ryžovú zmes.

Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C cca 1 hodinu a 15 minút.

Po vytiahnutí posypeme práškovým cukrom. 

Na jahodový rozvar dáme jahody do hrnca a zasypeme cukrom. Necháme rozvarit a rozmixujeme ponorným mixérom. 

 

Ryžový nákyp podávame na tanieri preliaty jahodovým rozvarom a dozdobený čerstvými jahodami.

Dobrú chuť!

Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.