Ryžový nákyp s MAKOM
Ryžový nákyp, ten buď miluješ alebo nenávidíš :)
Ak si ho pamätáte ešte zo školských jedální a odvtedy ho nemáte radi, skúste dať tomuto ŠANCU! Je šťavnatý, plný zdravého MAKU, zjemnený tvarohom. Jahodová poleva dotvára sviežosť tomuto sýtemu zdravému koláčiku.
Myslím, že tak ako aj u nás, aj vy ho budete MILOVAŤ :-)
Tak poďme na to ....
(Cca 12 porcií)
- 2 hrnčeky guľatozrnnej ryže
- 3 hrnčeky vody
- 1 liter plnotučného mlieka
- 1/2 čl soli
- 1-2 pl vanilkovej pasty (ak nemáte, môžte dať vanilkový cukor)
--------------------------------------------------------------
- 500 g jemného plnotučného tvarohu
- 1 hrnček mletého MAKU
- 7 vajec (oddelíme žĺtka a bielka)
- 300 g práškového cukru (alebo podľa chuti, či už viac, alebo menej)
- 100 g masla
--------------------------------------------------------------
- 1 kg jahôd
- Cukor podľa chuti (nemusíte dať vobec)
--------------------------------------------------------------
POSTUP:
Najskôr uvaríme ryžu.
Do hrnca nasypeme ryžu, zalejeme vodou a pridáme soľ. Dáme variť odkryté, kým voda nezačne vrieť. Prilejeme mlieko a pridáme vanilkovú pastu. Varíme odkryté na najslabšom plameni (za občasného premiešania), až kým sa mlieko nevstrebe a nevznikne nám pekná krémová konzistencia.
Pridame maslo a necháme schladiť.
V miske si zmiešame tvaroh, žĺtky a polovicu práškového cukru. Vmiešame do ryže. Pridáme mletý mak a nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z bielok, štipky soli a druhej polovice cukru.
Pekáč vytrieme maslom a nalejeme ryžovú zmes.
Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C cca 1 hodinu a 15 minút.
Po vytiahnutí posypeme práškovým cukrom.
Na jahodový rozvar dáme jahody do hrnca a zasypeme cukrom. Necháme rozvarit a rozmixujeme ponorným mixérom.
Ryžový nákyp podávame na tanieri preliaty jahodovým rozvarom a dozdobený čerstvými jahodami.
Dobrú chuť!