Kategórie
 
 
 
 
 
 
 
 

Prečo je tekvica symbolom Halloweenu?

Halloween ako slovo, ktoré sa v posledných desaťročiach udomácnilo aj u nás, je prevzaté z anglického výrazu "All Hallows'Evening," čo doslova znamená "predvečer všetkých svätých".
Dnes ho už všetci dobre poznáme hlavne ako komerčný sviatok, ktorý prišiel zo západu a je spojený so strašidlami, výzdobou z pavučín a tekvíc a s večierkami v kostýmoch.
Vedeli ste však, že jeho pohanský pôvod siaha až ku Keltom?

Prečo je tekvica symbolom Halloweenu?

Podľa histórie noc z 31. októbra na 1. novembra vnímali Kelti ako magickú. Ani niet divu. Podľa ich učenia a viery sa presne v túto noc lúčili s letnou bohyňou života a vítali vládu zimného kniežaťa smrti Samhaina. To nie je všetko - počas tejto noci sa podľa starých legiend na zem mali možnosť pozrieť všetky duše mŕtvych zo záhrobia - to bol hlavný dôvod prečo sa starý keltský národ prezliekal do strašidelných kostímov a maľoval si hrôzostrašné úškrny na tvár - dúfali, že týmto činom sa duchom zapáčia a nebudú ich strašiť alebo im ubližovať.

Prečo je však symbolom Halloweenu vyrezaná tekvica?

Legiend o halloweenskej tekvici je po celom svete mnoho, ale jedna sa opakuje až priveľmi často na to, aby to bola náhoda. Hovorí o írskom sedliakovi Jackovi, ktorý bol tak prefíkaný, že sa mu počas jeho naničhodného života podarilo oklamať a nachytať niekoľkokrát aj samotného diabla. Ten mu za to dal prísľub, že jeho duša sa nikdy nedostane do pekla. Ako každý smrteľník, aj hriešnik Jack jedného dňa zomrel. Jeho duša však bola natoľko poškvrnená spôsobom akým žil, že nemohla vstúpiť do kráľovstva nebeského. Dvere do pekla mal však podľa dohody s diablom tiež zamknuté. Jacková duša veľmi dlho kvílila a blúdila po svete a v podsvetí, ale nemohla nájsť odpočinku.

Bolo to tak dlhé roky, až kým mu jedného dňa samotný diabol podaroval žeravý uhlík z pekelného popola, ktorý nikdy nezhasne, aby Jackovi ukázal miesto odpočinku. Jack vydlabal tekvicu, ktorú videl pri ceste, dal do nej uhlík a vydal sa na nekonečné túlanie svetom hľadajúc miesto na spočinutie. Vraví sa, že to miesto hľadá dodnes.

Halloween na Slovensku

Ako je všetkým známe, dnešná podoba Halloweenu vznikla v Amerike. Bolo tak hlavne z dôvodu, že írski a škótski prisťahovalci boli protestanti, takže viac inklinovali k pohanskej verzii sviatku ako k cirkevným “Dušičkám”.

Postupom času, približne v období po Nežnej revolúcii, sa tento sviatok vo svojej dnešnej komerčnej podobe dostal aj k nám a teraz ho už vnímame ako bežnú súčasť našich životov - predovšetkým jesenného obdobia.
Koncom októbra si posledné desaťročia zdobíme obydlia dekoráciami z tekvíc, pavučín a strašidelných vecí, vyrábame si masky a navštevujeme sa na Halloweenskych oslavách. Halloween sa u nás teší veľkej obľube ako u detí, tak aj u dospelých, ktorý si môžu pochutnať na punči a typických koláčikoch. Všetko nasvedčuje tomu, že o pár rokov budú chodiť zvoniť aj k našim dverám malé strašidlá pýtajúce si sladkosti.

 
 
SUPERpotraviny