Kategórie
 
 
 
 
 

🚛🚛🚛DOPRAVA ZDARMA!✅Od 25.4. až do 5.5.2024 pri objednávke ✅nad 25€ od nás získate DOPRAVU na odberné miesto 📦Packeta ZDARMA! Využite to pre vaše objednávky🛒 napríklad ku Dňu matiek♥️ :) alebo si objednate čokoľvek :)  

 
 
 

Lokše s makom

Kto by nemiloval ZEMIAKOVÉ LOKŠE? Táto zemiaková pochúťka sa nám už tradične spája s jeseňou, kedy lokše pripravujeme k pečenej kačke či k inému mäsku. Až sa mi slinky zbiehajú :-)

Ale čo tak si ich urobiť aj mimo "sezóny" a NA SLADKO

Lokše chutia výborne aj s MAKOM. Ako na to? Pozrite si náš recept a pripravte si jesennú pochúťku trebárs aj na jar :-)

Lokše s makom

 

Na 12 kúskov loší budeme potrebovať:

5 väčších zemiakov uvarených v šupke (cca 750 g)

250 g polohrubej múky 

1/2 čl soli

--------------------------------------------------------------

Mak modrý (ten si pomelieme) cca 500g

Slivkový lekvár - približne 8 - 10 lyžíc

Maslo

Práškový cukor 

--------------------------------------------------------------

POSTUP:

Zemiaky prepasírujeme, alebo nastrúhame cez najjemnejšie strúhadlo. Pracovnú dosku pomúčime a postupne pridávame múku zmiešanú so soľou. Spracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 12 častí. Každú časť spracujeme do guličky a rozvaľkáme natenko na pomúčenej doske.  Opekáme na suchej panvici, alebo liatinovej doske z oboch strán. Ihneď po upečení potrieme roztopeným maslom. 

Panvicu vždy utrieme od napadá napadanej múky,  aby nám nehorela. Takto pripravíme všetky lokše. 

Na náplň zmiešame slivkový lekvár, mletý mak a práškový cukor podľa chuti.  Môžme rozriediť vriacou vodou, aby sa plnka ľahšie rozotierala.

Lokše potrieme náplňou a zrolujeme, alebo zložíme na štvrtiny. Povrch polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!

 

Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.