Lokše s makom
Kto by nemiloval ZEMIAKOVÉ LOKŠE? Táto zemiaková pochúťka sa nám už tradične spája s jeseňou, kedy lokše pripravujeme k pečenej kačke či k inému mäsku. Až sa mi slinky zbiehajú :-)
Ale čo tak si ich urobiť aj mimo "sezóny" a NA SLADKO.
Lokše chutia výborne aj s MAKOM. Ako na to? Pozrite si náš recept a pripravte si jesennú pochúťku trebárs aj na jar :-)
Na 12 kúskov loší budeme potrebovať:
5 väčších zemiakov uvarených v šupke (cca 750 g)
250 g polohrubej múky
1/2 čl soli
--------------------------------------------------------------
Mak modrý (ten si pomelieme) cca 500g
Slivkový lekvár - približne 8 - 10 lyžíc
Maslo
Práškový cukor
--------------------------------------------------------------
POSTUP:
Zemiaky prepasírujeme, alebo nastrúhame cez najjemnejšie strúhadlo. Pracovnú dosku pomúčime a postupne pridávame múku zmiešanú so soľou. Spracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 12 častí. Každú časť spracujeme do guličky a rozvaľkáme natenko na pomúčenej doske. Opekáme na suchej panvici, alebo liatinovej doske z oboch strán. Ihneď po upečení potrieme roztopeným maslom.
Panvicu vždy utrieme od napadá napadanej múky, aby nám nehorela. Takto pripravíme všetky lokše.
Na náplň zmiešame slivkový lekvár, mletý mak a práškový cukor podľa chuti. Môžme rozriediť vriacou vodou, aby sa plnka ľahšie rozotierala.
Lokše potrieme náplňou a zrolujeme, alebo zložíme na štvrtiny. Povrch polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.