Jablkovo orechové košíčky s posýpkou
Tieto výborné košíčky z plechu na muffiny si vás iste získajú. Zvonka krehké a chrumkavé, zvnútra šťavnaté a svieže. Kombinácia jabĺk a orechov je skrátka dokonalá.
Skvelé aj na sviatočný stôl :-)
ORECHOVÉ LINECKÉ CESTO
--------------------------------------------------------------
150 g hladkej múky
150 g práškového cukru
150 g masla
150 g mletých vlašských orechov
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
POSTUP:
Múku a práškový cukor preosejeme do misy. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme cesto, ktoré dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
Pripravíme si plech na muffiny, alebo ak máte formičky na košíčky. Vyložíme papierovými košíčkami.
Vychladené cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,8 cm a vykrojíme kolieska o čosi väčšie ako je dno košíčka (tak aby cesto presahovalo aj na boky). Cesto jemne povtláčame do košíčkov.
JABLKOVÁ PLNKA
--------------------------------------------------------------
Cca 8 väčších jabĺk
Voda
Škoricový cukor
Hrsť zlatých hrozienok
Zlatý klas
5 pl kryštálového cukru
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kocky. Dáme do hrnca, zalejeme cca 400 ml vody. Pridáme hrozienka, cukor a škoricový cukor. Necháme prejsť varom a pridáme Zlatý klas rozmiešaný v 100 ml vody. Varíme do zhustnutia a odstavíme.
Do pripravených košíčkov vyložených cestom dáme po kopcovitej lyžici jablkovej plnky.
ORECHOVÁ POSÝPKA
--------------------------------------------------------------
120 g strúhanky
120 g mletých vlašských orechov
120 g práškového cukru
125 g masla
Všetky suroviny zmiešame v miske na sypkú zmes.
Na vrch každého košíčka naplneného jablkovou náplňou nasypeme 1-2 lyžice posýpky.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť. Vytiahneme z plechu na muffiny a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.