Falafel z MUNGO fazule
FALAFEL v malej obmene 🙂
Tradične sa pripravuje z cíceru, ale tentokrát pre zmenu z fazule mungo. A čo je vlastne falafel? Je to tradičné arabské jedlo a podáva sa v pite, ktorá slúži ako vrecúško. Je to obľúbené jedlo aj vegetariánov a milovníkov orientálnej kuchyne. My si ho pripravíme z MUNGO fazuliek a vychutnáme si ho s jogurtovo - cesnakovým dresingom.
Budeme potrebovať:
- 280g fazule mungo
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL petržlenovej vňate
- 1PL kari korenia
- Soľ
- 1/2 čl sóda Bikarbóna
- 3PL nasucho opražených sezamových semienok
- 50g hladkej múky
- Rastlinný olej (na vysmážanie)
POSTUP:
Fazuľu necháme namočenú vo vode približne 8 hodín. Potom ju dáme variť do hrnca so štipkou soli a necháme cca 25 minút variť, kým nezačne vrieť.
Fazuľu precedíme a opláchneme studenou vodou. Ďalej si cez sitko vytlačíme z fazule prebytočnú vodu. Môžte aj rukami (je to veľmi dôležité aby cesto nebolo riedke).
Zmiešame fazuľu s kari korením, nadrobno nakrájanou cibuľou, petržlenovú vňaťou, pretlačenými strúčikmi cesnaku, opraženymi sezamovými semienkami, sódou bikarbónou, soľou a múkou.
Vznikne nám cesto, z ktorého by sa mali dať vytvarovať guličky. Dáme nahriať olej v panvici a vyprážame (cca. 3 minúty).
Vyberáme na kuchynskú papierovú utierku, aby sme odsali prebytočný tuk.
Podávame s jogurtovo-cesnakovým dresingom.
1:1 zmiešame jogurt s majonézou a dochutíme trochou horčice, pár kvapkami citrónovej šťavy, soľou, čiernym mletým korením.
Dobrú chuť!
Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Furt v kuchyni.