Biskupský chlebíček bez lepku, bez múky
Či už si chcete pripraviť ľahkú maškrtu k nejakému sviatku, či len tak, tento koláčik sa stane vaším obľubeným :-) Je ľahký, bez múky, bez lepku a jeho jednoduchú prípravu zvládnu aj deti.
Poďme sa teda pozrieť, čo na fajný Biskupský chlebíček budeme potrebovať :-)
Potrebujeme:
6 vajec
200 g pražených tekvicových semienok bez šupky
100 g kryštálového cukru
Štipka soli
1/2 balenia kypriaceho prášku
1 vanilkový cukor
100 ml mlieka
100 g kandizovanej kôry, ovocia
Po 20 g
● kúskov čokolády
--------------------------------------------------------------
POSTUP:
Najskôr si pomelieme tekvicové semienka na kávovom mlynčeku (najlepšie sa mi mixujú spolu s trochou cukru).
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko. Zvlášť zmiešame preosiate semienka a kypriaci prášok + kandizované ovocie, lúpané pistácie, čokoládu, hrozienka.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
K žĺtkovej zmesi primiešame striedavo tekvicovú zmes a vyšľahané bielka. Vylejeme do veľkej formy na chlebíček, alebo dvoch malých. Formu odporúčam vyložiť pásom papiera na pečenie. Pečieme pri teplote 170°C 45 minút, alebo kým nie je hotový (vyskúšame špajlou pichnúť do stredu a keď zostane čistá, tak je koláč hotový).
Po upečení posypeme práškovým cukrom cez sitko, alebo môžme poliať polevou.
Ja som zvolila jogurtovú polevu s bielou čokoládou.
Poleva:
150 g bielej čokolády
200 g bieleho jogurtu (napr. grécky, smotanový)
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo nad parou a primiešame jogurt.
Ihneď nanesieme na chlebíček. Môžme dozdobiť mandľovými lupienkami a kandizovanou kôrou.
Dobrú chuť!
Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.