Kategórie
 
 
 
 
 

🚛🚛🚛DOPRAVA ZDARMA!✅Od 25.4. až do 5.5.2024 pri objednávke ✅nad 25€ od nás získate DOPRAVU na odberné miesto 📦Packeta ZDARMA! Využite to pre vaše objednávky🛒 napríklad ku Dňu matiek♥️ :) alebo si objednate čokoľvek :)  

 
 
 

Ako pestujeme, pečieme, lisujeme..

Poďte sa pozrieť ako to u nás vyzerá, kedy sa čo robí a ako sa to robí :-)

Na našej farme je roboty dosť počas celého roka. Ako to už na dedine býva, tu sa nenudí nikto. Práce na poliach začínajú vo februári, kedy sa pôda pripravuje na sadenie. Naši traktoristi pôdu prevzdušňujú a začiatkom marca začíname sadiť zemiaky. Niekedy koncom apríla sa sadia tekvice.

 

Ako pestujeme, pečieme, lisujeme..

Sadíme len certifikované osivá. Prvé zemiaky už vykúkajú zo zeme v apríli a v júni sa už tešíme na ich zber. Zemiaky pestujeme od skorých po neskoré, tak aby sme zabezpečili požiadavky odberateľov. Našimi odberateľmi sú sklady so zeleninou a ovocím. V budúcnosti by sme sa chceli presadiť aj napriamo v reťazcoch ako prvovýrobcovia, avšak to je náročnejšie. Zemiaky si u nás kupujú aj bežní zákazníci. Hlavne v septembri a v októbri si zvyknú nakúpiť odrody vhodné na zimné uskladnenie.

Zemiaky zbierame kombajnom a potom in na firme triedime na triedičke, ktorá si zemiaky sama odváži a aj zabalí do vriec. 

Ešte sa vrátim k tekviciam. V júni vykúkajú zo zeme prvé tekvice a naši traktoristi pôdu plečkujú od buriny pokiaľ sa tekvice nerozrastú. Počas nasledovných týžňov sa rastliny zapájajú do súvislého porastu. V priebehu tohto obdobia sledujeme ich rast.  V auguste sa už tešíme z tekvíc.

Ako prvé zberáme tekvice hokkaido a začiatkom septembra začíname so zberom bezšupkových jadierok. Dozreté tekvice sa postupne začínajú nahŕňať nahŕňacím ramenom do radov. V radoch ich nechávame postáť ešte 2-3 dni, aby dužina vo vnútri plodu zmäkla a semienka sa od nej začali samovoľne oddeľovať. Prichádzajú na rad kombajny, ktoré nám zlepšujú prácu už pár rokov.

Zber tekvíc kombajnom

Nahrnuté tekvice si kombajn pomocou valca s bodákmi "ježko" odvedie cez podávací stôl do drtiču. Zdrtené tekvice idú do valca z perforovaného plechu, ktorý odstredivou silou oddeluje jadierka od tekvíc. Jadierka sa odvádzajú do zásobníka. Rozdrtené tekvice zostávajú na poli ako hnojivo. Pomocou šneku sa semená premiestňujú do vlečky a putujú na firmu. Jadierka sa musia dôkladne premyť čistou vodou a potom sa premiestňujú na veľkoplošné sušičky. Zber tekvíc končí v novembri a potom sa začína orať.

Sušenie a triedenie jadierok

Jadierka sa sušia na veľkoplošných sušičkách horúcim vzduchom asi 8 hodín. Počas sušenia sa jadierka niekoľko krát premiešavajú miešadlom. Po usušení na jadierkach zostáva jemný povlak a preto sa musia prečistiť. Jadierka sa čistia pomocou cyklicky prúdiaceho vzduchu od nečistôt a prípadných zvyškov tekvíc a ďalej sa triedia na sitách s dierkami rôzneho kalibru. 

Aby sme získali čo najvyššiu kvalitu výsledného produktu surových jadierok, vkladáme ich do optickej triedičky. Triedička pomocou optických snímačov rozpozná nesprávnu farbu semena a následne ich pomocou tlaku vzduchu vystreľuje preč do zberného kontajnera. týmto spôsobom sa jadierka vytriedia na I. a II. triedu kvality.

Takto vyčistené jadierka skladujeme počas celého roka. Postupne ich denne pečieme a tak od nás odchádzajú čerstvé voňavé tekvicové jadierka.

 

 

Lisovanie oleja

Asi pred štyrmi rokmi sme sa začali zaujímať o lisovanie oleja. Nakoľko sme prvovýrobcovia, často sa nás zákazníci pýtali, či sa nechystáme aj lisovať. A tak sa začala naša cesta za novým dobrodružstvom. Precestovali sme pár rakúskych a nemeckých miest a zisťovali sme možnosti. Existujú dva typy lisov, tlakový a šnekový. Ten tlakový lis sa používa najčastejšie ale touto technológiou sa jadierka zomelú, mierne posolia, hmota sa upraží a pridá sa voda. Následne sa táto hmota tlakom zlisuje. My sme ale hľadali cestu za zdravším lisovaním. Po pár mesiacoch sme našli ten pravý lis, ktorý lisoval surové jadierka... a mohli sme začať :-) . Začiatky boli ťažké pretože zákazníci poznali olej iba s orieškovou chuťou, nakoľko bol z pražených jadierok. Tekvicový olej z naturálnych jadierok je jemnejší, tmavo zelený, hustý a plný výživných látok. Jeho chuť je ako surové jadierka. Chceli sme ale vyhovieť každému zákazníkovi, tak sme tú tradičnú štajerskú metódu lisovania skúsili aj na našom šnekovom a podarilo sa. Takže zákazníkom vieme ponúknuť aj ten, čo chutí "orieškovo" :-)

Časom sme začali lisovať mak a repku z nášho družstva a vieme tak ponúknuť aj za studena lisované oleje: Makový olej, Repkový olej a Mediteránny bylinný olej.

 
 
SUPERpotraviny