Kategórie
 
 
 
 
 
 
 
 

5 dôvodov, prečo je tekvica ideálna pri chudnutí

1. Je nízkokalorická

To, že je tekvicová dužina superpotravina si už hovoriť nemusíme. Vedeli ste však, že jej samotná dužina obsahuje na 100 gramov len 14 kalórií?
Je tak predovšetkým preto, že tekvica obsahuje až z 90 % len vodu. Vieme, že samotná voda má pri diéte veľmi dôležitú úlohu. Okrem toho, že nás hydratuje, tiež napomáha k zrýchleniu metabolizmu, odplavuje z tela toxíny a pomáha nám v udržiavaní pocitu sýtosti.
Práve preto sa potraviny, ktoré obsahujú vysoké percento vody do diétneho režimu skvele hodia.

5 dôvodov, prečo je tekvica ideálna pri chudnutí

2. Pomáha odbúravať tuky

Samotná tekvica obsahuje vysoké percento vlákniny. Tá pomáha s vylučovaním toxínov a tukov, ktoré sa na ňu viažu a obnovuje správnu činnosť čriev, čím prispieva k lepšej činnosti celého metabolizmu. Navyše enzýmom z tekvice, ktoré podporujú trávenie je podžalúdková žľaza odbremenená a môže produkovať menej lipázy.
Tekvica je veľmi prijateľná príloha, pretože narozdiel od zemiakov alebo ryže je nízkokalorická a môžeme si z nej teda dopriať pokojne aj väčšie porcie a stále ostaneme v kalorickom deficite.

3. Obsahuje širokú škálu vitamínov

V diétnom režime, kedy má telo obmedzený príjem je dôležitejšie viac ako kedykoľvek predtým si dopĺňať množstvo vitamínov. Už 100 gramov tekvice dokáže pokryť 41 % dennej dávky vitamínu A a 29 % dennej dávky betakaroténu. Tieto vitamíny sú prospešné pri posilňovaní imunitného systému a pomáhajú v boji proti infekciám. Nesmieme zabudnúť, že tekvica má taktiež vysoký obsah C vitamínu, ktorý okrem posilnenia imunity pôsobí tiež na premenu látok - zvyšuje hladinu krvného cukru a rozkladá tuky v tukovom tkanive. Práve takto uvoľnené látky sú potom zdrojom energie.

4. Pomáha s regeneráciou

Samotná regenerácia úzko súvisí s cvičením a chudnutím. V tomto štádiu je veľmi dôležitá, pretože len zregenerovaný organizmus dokáže pracovať správne. Tekvicové jadierka obsahujú biologicky aktívne nutričné látky. Až 45 % ich obsahu tvoria kvalitné nenasýtené kyseliny potrebné na dýchanie buniek, regeneráciu bunkových stien, transport cholesterolu a fyziologicky dobrú činnosť žliaz. Okrem toho sú zdrojom zdravých tukov, ktoré v diétnom režime nesmú chýbať.

5. Navráti pevnosť pokožke

To, že má tekvica vysoky obsah C vitamínu pôsobí blahodárne aj na našu pokožku. Telo totiž potrebuje tento vitamín na výrobu kolagénu, ktorý udržiava pokožku silnú a zdravú. Kolagén je základnou zložkou, ktorá pôsobí na elasticitu pokožky a vplýva na jej spevnenie.  Okrem toho tekvice obsahujú luteín, zeaxantín, vitamín E a mnoho ďalších antioxidantov, o ktorých sa preukázalo, že zvyšujú obranyschopnosť pokožky pred UV žiarením. Aby toho nebolo málo, tekvicové jadierka sú nabité nukleovými kyselinami, ktoré sú účinnými látkami proti procesom starnutia v organizme.

 

 
 
SUPERpotraviny