Kategórie
 
 
 
 
 
 
 
 

Krémová polievka z pečenej tekvice

Vynikajúca polievka nielen do týchto sychravých dní. Jéj krémová konzistencia a lahodná chuť vás úplne dostane a ani manžel nebude namietať :-) Ozdobte si polievočku TEKVICOVÝM OLEJOM  a tekvicovými semienkami a každé sústo bude pre vás ešte výživnejšie.

Krémová polievka z pečenej tekvice

Je jeseň a nielen PRÍRODA môže hýriť farbami, ale aj váš stôl plný zdravých dobrôt. T

ekvica sa dá využiť na mnoho spôsobov, avšak ja mám úplne najradšej krémovú polievočku. V tomto recepte sme polievku varili z upečenej tekvice a preto je jej chuť výraznejšia. 

Samozrejme, na každú tekvicovú polievku patrí TEKVICOVÝ OLEJ, ktorý ju nielen dochutí, ale obohatí o cenné zložky. Tak napríklad spomeniem Vitamín A, viaceré vitamíny skupiny B a takisto vitamín E. Okrem nich olej OBSAHUJE aj pestrú škálu minerálov, z ktorých najväčšie zastúpenie majú draslík, zinok, fosfor, železo, horčík alebo sodík. Taktiež v ňom nájdete množstvo kyseliny listovej, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.

No... nebudem to tu rozpisovať výhodách TEKVICOVÉHO OLEJA :-) veď som vám o tom spísala i blogový článokKúzla tekvicového oleja

Poďme ale na sľúbený recept

 

  • 1 stredne veľká tekvica HOKKAIDO
  • 4 batáty 
  • 1 hlávka cesnaku
  • Olivový olej
  • Čerstvý, alebo sušený rozmarín
  • Soľ
  • 1 cibuľa 
  • 1,5 l zeleninového,,alebo slepačieho vývaru 
  • 250 ml šľahačkovej smotany 

 

Na ochutenie a dozdobenie:

--------------------------------------------------------------

POSTUP:

Tekvicu a bataty očistíme a nakrájame na menšie kúsky.  Hlávku cesnaku rozkrojíme vodorovne na polovicu. Na plech vymastený olivovým olejom poukladáme tekvicu, bataty a cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom,  posypeme soľou a sušeným, alebo čerstvým rozmarínom.

Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na cca 45 min, alebo kým tekvica a batáty nie sú mäkké (dajú sa roztlačiť vidličkou).

V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.  Pridáme tekvicu,  batáty a cesnak vytlačený zo šupky (ide to ľahúčko,na jedno stlačenie). Premiešame a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť.  Rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme šľahačkovú smotanu. 

Dochutíme vegetkou a soľou.  

Necháme prejsť varom a odstavíme. 

Podávame dozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou,  krutónmi, tekvicovými semienkami a tekvicovým olejom.

Dobrú chuť!

Hlavná ochutnávačka si nevedela vynachváliť :-)

Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.