Krémová polievka z pečenej tekvice
Vynikajúca polievka nielen do týchto sychravých dní. Jéj krémová konzistencia a lahodná chuť vás úplne dostane a ani manžel nebude namietať :-) Ozdobte si polievočku TEKVICOVÝM OLEJOM a tekvicovými semienkami a každé sústo bude pre vás ešte výživnejšie.
Je jeseň a nielen PRÍRODA môže hýriť farbami, ale aj váš stôl plný zdravých dobrôt. T
ekvica sa dá využiť na mnoho spôsobov, avšak ja mám úplne najradšej krémovú polievočku. V tomto recepte sme polievku varili z upečenej tekvice a preto je jej chuť výraznejšia.
Samozrejme, na každú tekvicovú polievku patrí TEKVICOVÝ OLEJ, ktorý ju nielen dochutí, ale obohatí o cenné zložky. Tak napríklad spomeniem Vitamín A, viaceré vitamíny skupiny B a takisto vitamín E. Okrem nich olej OBSAHUJE aj pestrú škálu minerálov, z ktorých najväčšie zastúpenie majú draslík, zinok, fosfor, železo, horčík alebo sodík. Taktiež v ňom nájdete množstvo kyseliny listovej, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.
No... nebudem to tu rozpisovať výhodách TEKVICOVÉHO OLEJA :-) veď som vám o tom spísala i blogový článok - Kúzla tekvicového oleja
Poďme ale na sľúbený recept
- 1 stredne veľká tekvica HOKKAIDO
- 4 batáty
- 1 hlávka cesnaku
- Olivový olej
- Čerstvý, alebo sušený rozmarín
- Soľ
- 1 cibuľa
- 1,5 l zeleninového,,alebo slepačieho vývaru
- 250 ml šľahačkovej smotany
Na ochutenie a dozdobenie:
- Čerstvá petržlenová vňať
- Tekvicové semienka solené bez šupky
- Tekvicový olej
- Krutóny
--------------------------------------------------------------
POSTUP:
Tekvicu a bataty očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Hlávku cesnaku rozkrojíme vodorovne na polovicu. Na plech vymastený olivovým olejom poukladáme tekvicu, bataty a cesnak. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a sušeným, alebo čerstvým rozmarínom.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na cca 45 min, alebo kým tekvica a batáty nie sú mäkké (dajú sa roztlačiť vidličkou).
V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme tekvicu, batáty a cesnak vytlačený zo šupky (ide to ľahúčko,na jedno stlačenie). Premiešame a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť. Rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme šľahačkovú smotanu.
Dochutíme vegetkou a soľou.
Necháme prejsť varom a odstavíme.
Podávame dozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou, krutónmi, tekvicovými semienkami a tekvicovým olejom.
Dobrú chuť!
Hlavná ochutnávačka si nevedela vynachváliť :-)
Recept pre nás pripravila a nafotila Martinka z projektu Gromovci v kuchyni.