5 dôvodov, prečo si kúpiť panenský olej?

Kategórie
 
 
 
 
 
 
 
 

5 dôvodov, prečo si kúpiť panenský olej?

Prečo sú panenské oleje drahšie ako bežné oleje v obchode? Oplatí sa do nich investovať? Nie je to len marketingový ťah na vašu peňaženku? Prečo sú panenské oleje dôležitou súčasťou nášho jedálnička? Poďte sa spolu s nami pozrieť na dôvody, pre ktoré sa oplatí kúpiť zdravý panenský olej. V článku sa dozviete aj o rozdieloch medzi bežnými olejmi a olejmi lisovanými za studena.

5 dôvodov, prečo si kúpiť panenský olej?

 

Medzi bežnými olejmi a olejmi lisovanými za studena sú veľké nutričné i chuťové rozdiely. Rozdiely sú aj v použití olejov. 

Bežné oleje
- sa vyrábajú extrakciou pri vysokých teplotách a pomocou organických rozpúšťadiel. Takýto technologický postup umožňuje zo suroviny získať vysoký výťažok oleja. Preto sú bežné oleje lacnejšie ako za studena lisované oleje. Pri vysokých teplotách však vzniká množstvo páchnúcich a toxických látok, ktoré sú v surovom oleji nežiadúce. Tieto látky sa spolu so zbytkami rozpúšťadla odstraňujú procesom rafinácie. 

No rafináciou sa odstránia aj všetky látky, ktoré sa vyskytujú v oleji v stopových množstvách. Takto sa získa čistý tuk bez pôvodnej chuti a vône. Takže rafinované oleje sú navzájom veľmi podobné. Sú vhodné na vyprážanie a do receptov vyžadujúcich prípravu pri vysokej teplote.


Panenské oleje
- sú oleje lisované za studena do 40°C. Vďaka tomu si dokážu v sebe uchovať všetky zdraviu prospešné zložky. Lisujú sa šetrne bez využitia vysokých teplôt a bez nutnosti ďalšej rafinácie. Po vylisovaní sa olej prefiltruje, čím sa zbaví nečistôt, ktoré doňho prenikli počas lisovania. Pri panenských olejoch je veľmi dôležitý spôsob použitia, pretože obsiahnuté mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky. Preto sú vhodné najmä ako súčasť studenej kuchyne.

Nevýhodou lisovania za studena je malý výťažok lisovania, preto sú panenské oleje drahšie ako rafinované oleje. Do zdravia sa však investovať rozhodne oplatí, poďme sa detailnejšie pozrieť prečo. Toto sú dôvody, pre ktoré je výhodné kúpiť si zdravý panenský olej:

 

1. Zachovávajú si cenné živiny a mastné kyseliny v ich prirodzenej forme. 
Lisovanie za studena je najstarší a najšetrnejší spôsob získavania oleja z rastlín. V takto vyrobenom oleji sa uchovajú cenné živiny a mastné kyseliny v ich prirodzenej forme, tak ako ich dokáže naše telo najlepšie zúžitkovať. Obsahujú hodnotné antioxidanty, najmä veľa vitamínu E. Ďalej sú to v oleji rozpustné vitamíny, napríklad vitamín A, K či P a nenasýtené mastné kyseliny - Omega 3 a Omega 6, ktoré sú pre náš organizmus veľmi cenné. Tiež obsahujú dôležité organické minerály ako železo, vápnik, horčík či fosfor a prírodné aromatické látky. Biologicky cennou skupinou sú fosfolipidy, ktoré sú v organizme súčasťou bunkových membrán.

2. Počas celého výrobného procesu nie sú používané žiadne chemické látky
Postup výroby je jedinečný, pretože počas celého výrobného procesu nepoužívame nijaké chemické látky. Naše, za studena lisované, oleje sú bez akýchkoľvek prídavných konzeravačných látok. Kupujete si u nás čistý prírodný produkt. 

3. Majú čisto rastlinný pôvod
Tuky sú základnou súčasťou všetkých buniek. Zabezpečujú mechanickú i tepelnú ochranu organizmu, pomáhajú absorbovať vitamíny rozpustné v tuku. Sú najdôležitejšou zásobárňou energie v ľudskom tele a podieľajú sa na transporte niektorých látok.
Živočíšne tuky sú jedným z hlavných zdrojov nasýtených tukov, ktoré by sa v našom jedálničku  mali objavovať čo najmenej, pretože majú tendenciu upchať naše artérie a spôsobiť zvýšenie hladiny cholesterolu a triglyceridov. Tiež spôsobujú zahusťovanie krvi, zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a vytvárajú zrazeniny trombov v krvi. Preto je dôležité zvýšiť konzumáciu potravín bohatých na rastlinné tuky. 
Pozor! Dlhodobá nadmerná konzumácia jedného druhu rastlinného oleja sa neodporúča, preto ich v našom e-shope nájdete niekoľko druhov. 

4. Zachovávajú si chuť a vôňu rastliny, z ktorej sú lisované
Vďaka lisovaniu za studena si naše oleje zachovávajú prírodné aromatické látky z pôvodnej suroviny. Nechajte sa okúzliť ich príjemnou vôňou a chuťou! Milovníci maku budú určite unesení vôňou a chuťou makového oleja. Štajerský tekvicový olej zas vonia a chutí ako oriešky. Mediteránny olej je pretkaný príjemnou vôňou a chuťou byliniek - tymián, bazalka, oregáno a rozmarín povzbudia vaše zmysly a zdokonalia každé jedlo. 

5. Sú dôležitou súčasťou nášho jedálnička.
Čo panenské oleje obsahujú sme už spomenuli. Ale ako ich zložky reálne ovplyvňujú naše zdravie? Pozrime sa na to v jednotlivých bodoch:

  • pomáhajú posilňovať imunitný systém
  • majú antioxidačné účinky a detoxikačné schopnosti
  • zlepšujú trávenie
  • regulujú cholesterol v krvi
  • zlepšujú stav vlasov, pomáhajú pri ich nadmernom vypadávaní
  • zmierňujú ekzémy a problémy s akné 
  • upokojujú nervový systém
  • pomáhajú regulovať hmotnosť

Toto všetko a mnoho iných benefitov nájdete v každej fľaši našich, za studena lisovaných, zdravých olejov. Lisujeme ich pre vás v tej najvyššej kvalite, pretože naši zákazníci sú zároveň našimi priateľmi. Buďte zdraví!

Ak hľadáte inšpiráciu, kam použiť panenské oleje, vyskúšajte RECEPTY z blogu Farmy Tekvička. Veríme, že si nájdete svoj obľúbený!

 
 
Vyberte si z našej ponuky ZDRAVÝCH OLEJOV!